Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Kıbrıs’ta neden vatandaş yapılmadığı konusunda hesap sorup, açıklamalarda bulunmasının haddini aşmak olduğunu belirterek, “Erdoğan, Kıbrıslı Türklerin varlığına ve iradesina saygılı olmayı öğrenmek zorundadır” dedi.

Kimin, ne zaman, nasıl vatandaş olabileceğinin yasalar ile belirlendiğini, Erdoğan istedi diye 10 binlerce kişiye vatandaşlık verilmesinin söz konusu olamayacağını kaydeden İzcan, konu hakkında sessiz kalan ve toplum adına gereken tepkiyi koymayan CTP-UBP hükümetini şiddetle protesto ettiklerini vurguladı.

Yeni vatandaşlık dağıtmak müzakere sürecini torpillemekdir.

Kıbrıs sorununun çözümünü hedefleyen müzakere sürecinin en kritik aşamasında bulunduğunu, sürecin kapsamlı çözüme doğru ilerlediğini kaydeden İzcan, “Üstelik vatandaşlık ve nüfus ile ilgili Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu talep ve öneriler kabul edilip taraflar arasında uzlaşıya varmışken yeni vatandaşlık dağıtmaya devam etmek,  çözüm istediğini söyleyenlerin samimiyetsizliğini ortaya koymaktadır. Müzakere sürecini torpillemek ve çözüm sürecini berhava etmektir” dedi.

İzcan, yurttaşlık politikasındaki keyfiliğe, uygulanan sistemli nüfus aktarımı ve Kıbrıslı Türklerin demografik yapısının değiştirilmesi çabalarına derhal son verilmesi gerektiğini vurguladı.